Kávovar do vaší kuchyně zvládnete vybrat i bez cizí pomoci, stačí si jen ujasnit pár základních věcí

Kávovar v některé ze svých podob je dnes již pravděpodobně součástí vybavení většiny tuzemských domácností. Pokud patříte také mezi milovníky kávy a čirou náhodou doma ještě žádný přístroj na její přípravu nemáte nebo se jen starý model chystáte vyměnit za něco kvalitnějšího, pak jste tu správně. Pokusíme se vám stručnou nápovědou váš výběr poněkud usnadnit.

Kávovar je prima pomocník, ale skutečně ho nutně potřebujete?

Než se v některém z e-shopů začnete pohlížet po novém kávovaru, ujasněte si nejprve, zda bude ve vaší kuchyni patřičně využíván, abyste si nepořídili jen další poněkud zbytečný přístroj, na který se bude po většinu roku pouze prášit a který dříve či později skončí v krabici někde na půdě. Jestliže nepijete kávu alespoň obden, je taková úvaha přinejmenším namístě, ale pokud byl váš starý kávovar takřka v každodenní permanenci a právě vám dosloužil, pak se jistě bez nového pomocníka neobejdete a některé z informací, které vám na následujících řádcích nabídneme, vám mohou přijít vhod.

Nejprve zvolte typ přístroje

Dnes existuje tolik rozmanitých typů kávovarů s nejrůznějšími funkcemi, že je nejprve nutné si ujasnit, co který z nich vlastně dovede a zda může vůbec naplnit vaše očekávání. Vybírejte tedy nejprve na základě typu přístroje a věci jako je značka nebo design nechte prozatím stranou.

Obyčejný překapávač

Překapávač je sice jednoznačně nejrozšířenějším přístrojem, s jehož pomocí si doma můžete připravit šálek kávy, ovšem pokud jde o sílu a výraznost hotového nápoje, nikdy nedosáhnete takové kvality, jako když si pořídíte některý z kávovarů na přípravu espressa. To z toho důvodu, že v překapávači horká voda přes namletou kávu protéká pouze pod běžným tlakem, na rozdíl od jakéhokoliv „espressovače“. Odpovídá tomu i cena překapávačů, která je výrazně nižší a začíná už na pěti stovkách. Řadě lidí jednoduchý překapávač ovšem stačí. Budiž, ale my se podíváme i na přístroje, které vám umožní získat při pití kávy i výrazně příjemnější zážitek.

Automatické kávovary patří k nejjednodušším

Pokud jde o obsluhu, pak se k nejjednodušším typům řadí kávovary automatické. Přistavíte hrnek, stisknete tlačítko a o víc se nemusíte starat. Automat kávu namele ze zrnek, která jsou nasypána v zásobníku, odměří přesnou dávku a připraví vám espresso. K odstranění odpadu a vyčištění přístroje zde dochází zpravidla také automaticky. Nejčastěji se tyto typy objevují na místech, kde je potřeba rychle připravovat poměrně velké množství nápoje, tedy v kancelářích nebo i v některých restauracích a podobně, takže v domácnostech nejsou k vidění nijak zvlášť často.

Součástí těchto přístrojů je obvykle i parní tryska pro přípravu mléčné pěny, kterou využijete u rozličných variant espressa. U dražších typů automatických kávovarů se běžně setkáte s nádržkou na mléko, díky níž může kávovar mléčnou pěnu připravit rovnou. Mívají i řadu jiných funkcí, jako je nastavitelná teplota i síla kávy, hrubost mletí a podobně a mohou mít i více zásobníků určených pro různé druhy kávy. A jejich cena? Pohybuje se v rozmezí 6 – 20 tisíc korun.

 

Kávovary na kapsle

Kávovary na kapsle se ovládají rovněž velice snadno. Do zásobníku umístíte kapsli, stisknete tlačítko a je hotovo. Tyto typy kávovarů bývají většinou vcelku levné (už od 2 000 Kč), připlatíte si však za kapsle, které stojí obvykle od deseti korun výše. Kávu dokáží připravit výtečnou, ale musíte se zpravidla smířit s tím, že jednotlivé značky nejsou kompatibilní s kapslemi jiných výrobců (až na výjimky) a vy jste proto nuceni kupovat kapsle pouze od té firmy, která vyrobila váš přístroj. Kávovary na kapsle, obzvláště ty kvalitnější, obvykle zvládnou připravit více druhů nápojů. Od klasického espressa, přes capuccino, až po café lungo či laté macchiato. I zde je obvykle k dispozici parní tryska pro přípravu mléčné pěny. Nutno podotknout, že se s těmito přístroji už dnes můžete běžně setkat v mnoha našich domácnostech a důvodem jejich obliby bude zřejmě nejenom lahodná chuť kávy, kterou vám dokáží připravit, ale též určitý komfort spojený s jejich užíváním.

 

Pákové přístroje musíte umět obsluhovat!

Jedná se o poněkud složitější přístroje. Tedy alespoň v porovnání s předchozími variantami kávovarů. Jak už z jejich označení vyplývá, mají páku se sítkem, do kterého je vždy nutné nasypat čerstvě umletou kávu a páku ručně upevnit pod hlavu kávovaru. Kvalita nápoje zde dosti závisí na člověku, který přístroj obsluhuje. Jednak musí kávu patřičně umlít a pak také v přiměřeném množství důkladně napěchovat do sítka. Není to zkrátka automat, takže se můžete dočkat jak nápoje výborného, tak i slabšího.

S těmito kávovary se běžně setkáte jak v restauracích a kavárnách, tak i v některých domácnostech. Stejně jako předchozí typy, jsou i tyto přístroje zpravidla vybaveny tryskou na přípravu mléčné pěny. Za zmínku stojí i fakt, že lze do těchto kávovarů použít nejenom kávu mletou, ale také porcovanou (v sáčcích). Výhodou sáčků je to, že příliš nezašpiní sítko, ovšem kvalitativně lepší nápoj obvykle připravíte z kávy mleté. Pákový „espressovač“ můžete mít v té nejjednodušší variantě už zhruba za 2 tisíce. Cena těch kvalitnějších se pak pohybuje okolo šesti či sedmi tisíc korun.

Výběr značky a designu

Základním kritériem vašeho výběru by tedy měl být typ kávovaru, to jsme si již řekli. Jakou zvolíte značku, případně jakému designu dáte přednost, může být ale v určitých ohledech také důležité. Pokud jde o to, kdo přístroj vyrobil, upřednostněte raději značky známé a prověřené, aby se přístroj, který zakoupíte, vůbec dožil konce záruční doby. Jistě také nezaškodí, když se poptáte na zkušenosti, jaké s konkrétním výrobcem mají třeba vaši známí. No a design? Sami nejlépe víte, jakým stylem a v jakých barvách máte zařízenu kuchyň, případně i kolik místa je v ní pro nový kávovar k dispozici. Vybrat vhodný přístroj na základě těchto hledisek, už zvládnete nejlépe sami.

 

Líbilo se?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *