Jak vybrat digestoř do vaší kuchyně

Jak vybrat digestoř pro vaši kuchyň? Na základě čeho zvolit tento spotřebič, který vás zbaví páry i pachů vznikajících při vaření? Nejste si v tomto ohledu jistí a uvítali byste pár základních rad a tipů? No pak jste tu správně, trochu vám s tím totiž pomůžeme. Co se dnes dozvíte, berte jako důležitý základ a neváhejte si následně opatřit co nejvíce dalších, podrobnějších informací o konkrétním výrobku, který si budete chtít pořídit! Je totiž více než pravděpodobné, že vám taková kuchyňská digestoř bude sloužit stejně často jako třeba myčka na nádobí nebo váš kávovar, a správně si zvolit je proto skutečně důležité. Pojďme na to!

Jak vybrat digestoř, aby vám dobře sloužila

Než zabrousíte na stránky některého z e-shopů, které se prodeji těchto kuchyňských spotřebičů věnují, ujasněte si alespoň pár základních věcí. Existuje totiž přinejmenším pět důležitých parametrů, které je třeba vzít v úvahu. Jakých?

A) VOLBA TYPU DIGESTOŘE NA ZÁKLADĚ JEJÍHO UMÍSTĚNÍ – Pokud máte kupříkladu sporák a nad ním závěsnou skříňku, budete nejspíš potřebovat tzv. vestavnou podvěsnou digestoř, zatímco tzv. ostrůvkovou zakoupíte tehdy, hodláte-li mít v kuchyni tzv. ostrůvek, jehož součástí bude sporák či varná deska.

B) DŮLEŽITÝ JE OBJEM VZDUCHU V KUCHYNI – Na tom, jak velkou máte kuchyň, bude záviset i minimální požadovaný výkon pořizované digestoře. Měla by zvládnout všechen vzduch v místnosti vyměnit nejméně třikrát, ideálně však vícekrát za hodinu. Pomoci vám může orientační výpočet:

6 x 5 x 2,8 m (rozměry kuchyně) x 3 = 252 m3 /h (minimální výkon)

C) LZE VYUŽÍT VENKOVNÍ ODTAH VZDUCHU? – Pokud v kuchyni nemáte potrubí určené k odvádění vzduchu a jestliže ho ani není možné vybudovat, pak vám bude muset stačit pouze digestoř s recirkulační funkcí. Pokud je takové potrubí k dispozici, pak si pořiďte digestoř odtahovou, případně pak kombinovanou, kterých je ostatně většina.

D) A CO VZDÁLENOST OD VARNÉ DESKY? – U každé digestoře by měla být uvedena minimální požadovaná vzdálenost od varné desky, ve které musí být umístěna. Vše si proto raději předem ověřte!

E) I DESIGN HRAJE SVOJI ROLI – Dalším kritériem, které vás jistě rovněž ovlivní, bude design výrobku, který si hodláte zakoupit. Na trhu je dnes naštěstí takové množství nejrůznějších variant těchto spotřebičů, že si bezpochyby vybere každý.

6 základních typů

Něco málo o hlavních kritériích výběru kuchyňské digestoře jsme si již řekli a nyní se tedy budeme věnovat prvnímu z nich poněkud podrobněji. Ano, povíme si o jednotlivých typech. K dostání je přinejmenším šest variant digestoří rozdělených jak na základě tvaru, tak i podle způsobu jejich umístění nad sporákem či varnou deskou. Které typy máme konkrétně na mysli?

  1. Vestavěné a podvěsné
  2. Komínové
  3. Rohové
  4. Výsuvné
  5. Integrované
  6. Ostrůvkové

 

Vestavěné a podvěsné digestoře patří k nejrozšířenějším

Jde o typy digestoří, které obvykle nemají velké nároky na prostor. Jsou buď zavěšeny pod kuchyňskou skříňkou, nebo jsou rovnou její součástí a nebývají tudíž nijak nápadné a zpravidla vás tedy nemusí nijak zvlášť zajímat jejich design. Je možné mezi ně zařadit i tzv. digestoře teleskopické, u nichž lze vysunutím dalšího panelu dosáhnout efektivnějšího odsávání par a pachů.

Typy komínové

Tyto typy jsou sice podobné klasickým podvěsným, nicméně jeden zásadní rozdíl zde je. Část digestoře sloužící k odvodu par je umístěna v nerezovém komínu, který vede mezi skříňkami, případně je uchycena samostatně na zdi. Zde už vás design spotřebiče a tedy i celkový dojem z něj bude jistě zajímat více a můžete tedy volit takovou digestoř, která bude dobře ladit se zbytkem kuchyňského vybavení.

Rohové digestoře působí masivnějším dojmem

Tyto spotřebiče obvykle působí poměrně robustním dojmem, a jak již jejich název napovídá, jsou situovány v rohu kuchyně, stejně jako varná deska. V zásadě se však jedná o typ více méně totožný s komínovým a nejčastěji se s ním lze setkat v kuchyních, které mají podlahovou plochu ve tvaru L.

Výsuvný typ

Takové digestoře jsou zapuštěny v pracovní desce a jsou umístěny za varnou deskou nebo za sporákem. Nejsou-li v provozu, je viditelná vlastně jen jejich svrchní část, tedy lišta. Když začnete vařit a hodláte digestoř zapnout, vysunete celý panel. Je to velmi efektní řešení, ovšem v porovnání s předešlými typy také zpravidla o něco dražší.

Za integrovanou digestoř si připlatíte

Nesetkáte se s nimi sice příliš často, ale pořídit se dají. Jsou zabudovány přímo ve varné desce, což je také jejich hlavní výhoda. Nevidíte je a zároveň nezaberou místo. Tyto typy existují buď v tzv. spodní variantě, kde je odtah umístěn v desce a vzduch je odváděn dolů, nebo ve výsuvné verzi, která je podobná normální výsuvné digestoři. Je ovšem rovněž jako spodní varianta nedílnou součástí varné desky. Pokud se pro tento typ rozhodnete, připravte se na to, že si výrazně připlatíte!

Digestoře ostrůvkové

Máte-li velkou kuchyň, případně se ji právě chystáte vybudovat, zřejmě vás v souladu s moderními trendy také napadne pořídit si praktický „kuchyňský ostrůvek“. Jednoznačnou volbou pro vás pak bude tzv. ostrůvková digestoř, která se upevňuje nad varnou deskou ke stropu. Může jít o řešení velmi působivé a to především s ohledem na fakt, že se taková digestoř stane jakousi dominantou celé místnosti. Nezapomeňte však, že zvolený spotřebič musí mít vzhledem k velikosti kuchyně dostatečný výkon!

Líbilo se?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *