Rakytník řešetlákový lze sklízet už v srpnu. Víte, jak ho pěstovat a jak využít jeho plody?

Rakytník řešetlákový je okrasný opadavý keř, který může vcelku úspěšně pěstovat téměř každý. Pochází sice z Ruska, ale dnes je již běžně rozšířen takřka po celé Evropě i na mnoha místech Asie. Krom toho, že se bude na vaší zahradě velmi dobře vyjímat, poskytne vám bezmála zázračné plody, jejichž všestranný přínos pro lidské zdraví je velmi dobře znám. Už kvůli nim se čas a úsilí investované do pěstování rakytníku bohatě vyplatí a proto se dnes také na tuto užitečnou rostlinu podíváme trochu blíže.

Rakytník řešetlákový a jeho blahodárné plody

Věděli jste, že se rakytník řešetlákový může v ideálním případě dožít i sta let? Jde o poměrně odolný a nenáročný keř, který navíc na pohled vypadá velmi dobře. Jeho oranžové plody, které dozrávají v průběhu srpna a září (některé odrůdy i v říjnu) nejenže lahodně chutnají, ale především mají celou řadu léčivých účinků. Jakých?

 

  1. Posilují imunitní systém.
  2. Podporují fungování plic.
  3. Prospívají játrům.
  4. Podporují trávení.
  5. Zlepšují krevní oběh a tvorbu krve.
  6. Pomáhají v boji s kožními chorobami.
  7. Mohou být účinné i proti některým typům rakoviny.
  8. Dovedou čistit organismus a rozpouštět hleny.

Víte, jak ho správně pěstovat?

Nejvhodnější dobou pro sázení rakytníku je podzim. Kupte zdravé a silné rostliny, které nejsou už na první pohled napadeny nějakými škůdci. Sázejte je nejlépe ve skupinkách (samičí i samčí rostliny pohromadě) a to ideálně na nějakém slunném místě ve vaší zahradě. Půda by měla být buď neutrální, nebo zásaditá a na živiny nemusí být nijak zvlášť bohatá. Vyhněte se pouze mokré a těžké zemině, kterou tento keř nesnáší vůbec dobře. Lépe snese suchou písčitou či štěrkovitou půdu. Pokud jde o zalévání, to je nezbytně nutné pouze u mladých sazenic, nicméně zalévat můžete i vzrostlejší keře. Zpravidla si tím totiž zajistíte více plodů. Hnojení není obvykle nezbytně nutné, ale pokud máte přece jen pocit, že by vašemu rakytníku prospělo, použijte k tomu dřevěný popel.

„Zlaté plody“ můžete mít už v srpnu

Plody rakytníku řešetlákového dozrávají v závislosti na odrůdě od srpna až do října. Jsou lehce nakyslé s jemnou ananasovou příchutí a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Kterých? Jde zejména o značné množství vitamínu C (více než citrusy), o vitamíny A, B, D, E a K. Jsou rovněž zdrojem flavonoidů (kvercetin, kemferol, rutin) a také karotenů, zeaxantinu či lykopenu. U nás se můžete nejčastěji setkat s odrůdami původem ze Sibiře, které se vyznačují obzvlášť vysokou odolností. Do vaší zahrady si vyberte nejlépe některou s následujících:

  1. Leikora
  2. Hergo
  3. Frugana
  4. Pollmix

Jak s plody rakytníku nejlépe naložit?

Sklízejí se sice trochu obtížněji a to kvůli trnitým větvičkám, ale látky v nich obsažené za trochu práce určitě stojí. Trhejte je ve chvíli, kdy jsou zcela oranžové, ale ještě ne příliš měkké. Nezralé plody totiž nechutnají moc dobře a v přezrálých je pak menší množství důležitých vitamínů. Jíst je můžete klidně i čerstvé, ale obvykle se z nich připravuje třeba sirup, mošt, kompot či marmeláda, nebo se také suší a pak rozemelou na prášek, ze kterého lze připravovat čaj k podpoře imunity. Rakytník zvyšuje odolnost proti různým infekcím a pomáhá i proti stresu. Má hojivé účinky a velmi prospívá i kloubům.

Chcete nějaký recept?

Podobně jako i u jiných rostlin existují i zde nejrůznější recepty. Těch na využití rakytníkových plodů je opravdu hodně a všechny by se nám sem pochopitelně nevešly. Takže vám nabídneme alespoň jeden, který patří k nejoblíbenějším:

Rakytníkový sirup

  • Sirup určený k podpoře imunity, k detoxikaci organismu i jako prostředek proti stresu si připravíte následujícím způsobem. Otrhané plody rozmixujete a procedíte přes jemné plátno. Takto získanou šťávu smícháte s přibližně stejným množstvím cukru a pak vše zahříváte až do chvíle, kdy se cukr rozpustí. Dejte však pozor, abyste šťávu nepřivedli až k varu, protože by mohla ztratit některé vitamíny (zejména C). Sirupem naplníte čisté lahvičky, které na 5 – 10 minut otočíte dnem vzhůru. Pak je obrátíte zpět a necháte zchladnout. Máte hotovo!
Líbilo se?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *