Vánoční jídla, která možná ještě neznáte

Typická vánoční jídla se celkem často liší podle toho, do které země zavítáte, to je pochopitelné. Jednou věcí si však můžete být jisti. Tam, kde se vánoční svátky slaví, tam na nějaké delikatesy a speciální pokrmy určené právě pro tuto jedinečnou příležitost zcela bezpochyby narazíte. Chcete vědět, na čem si koncem prosince pochutnávají lidé v sousedním Rakousku či Polsku nebo vás zajímá, co mají v tomto čase na stole třeba takoví Španělé?

 

 

Vánoční jídla jako součást tradic

Bez tradičních pokrmů, které se o Vánocích objevují na našem stole, si tyto nejoblíbenější křesťanské svátky už zřejmě představit ani neumíme. Vánoční jídla jsou zkrátka nedílnou součástí zvyků a tradic, o tom není pochyb. Je proto jen přirozené, že se na ně většina z nás těší podobně jako třeba na zdobení stromku nebo na rozdávání dárků. S některými z těchto pokrmů se pak v nejrůznějších variacích můžeme setkat takřka na celé planetě, zatímco jiné ochutnáme pouze v některých krajích.

Znáte slovenské bobalky?

Vánoční svátky na Slovensku se od těch našich zas tak moc neliší. Chcete-li však přece jenom najít nějaké rozdíly, podívejte se na štědrovečerní večeři našich východních sousedů. Ta zpravidla začíná oplatkami namáčenými v medu. Pak přichází na řadu polévka, obvykle kapustnica (zelňačka), a jako hlavní chod jsou podávány ryby s bramborovým salátem. Na závěr ještě ochutnáte nejrůznější koláče, bábovku nebo cukroví. No, a existuje-li nějaké typicky slovenské jídlo, které je ve zvýšené míře konzumováno právě o Vánocích, pak jsou to zcela jistě bobalky neboli opékance. Jde o menší bochánky z kynutého těsta posypané mákem a zalité teplým mlékem. Setkat se s nimi však můžete i v kombinaci s tvarohem, zelím nebo s další typicky slovenskou potravinou, brynzou.

12 polských jídel jako 12 apoštolů

Byli jste někdy o svátcích v Polsku a pozvali vás tam na štědrovečerní večeři? Pak asi víte, že se již tradičně skládá z dvanácti chodů. Jde samozřejmě o symboliku, kdy každý pokrm připomíná jednoho z dvanácti apoštolů, kteří kdysi dávno usedli k poslední večeři Páně. A jaká vánoční jídla jsou na polských stolech k vidění nejčastěji? Nikdy nechybí posvěcené oplatky, chléb i cukroví, dva druhy polévky (zelňačka, rybí, houbová nebo boršč) a ryba. Pokud jde o rybu, kromě nám dobře známého kapra Poláci často konzumují třeba sledě nebo jesetera. A s čím se u nás dozajista nesetkáte? Třeba s pierogy, což jsou taštičky plněné škvarky a zelím. Za zmínku stojí jistě také uszky. Jde rovněž o plněné taštičky (houbami), které jsou tvarovány tak, aby připomínaly uši.

Co jedí v Rakousku a v Německu?

Vánoce u našich německy mluvících sousedů jsou těm našim rovněž v mnohém podobné. Na stole nechybí ryba, kterou je nejčastěji také kapr, ovšem upravovaný rozmanitými způsoby a to především v Německu. Setkat se však můžete i s candátem nebo štikou. Ryba tu však zpravidla není podávána jako hlavní štědrovečerní chod. Tím je totiž pečená kachna, případně husa s bramborovým knedlíkem, červeným zelím a jablky a v některých oblastech Německa si lidé coby hlavní sváteční pokrm dopřávají klobásu s bramborovou kaší.

V Rakousku je to rovněž celkem pestré. K večeři se podává krom ryby třeba vídeňský řízek, kachna nebo krůta. Pokud jde o sladkosti, lze za typickou rakouskou vánoční pochoutku považovat ovocný chléb s oříšky, tzv. kletzenbrot. Oblíbený je rovněž štrúdl nebo vánočka. V Německu pak můžete ochutnat ještě máslové sušenky, perníčky nebo skořicové hvězdičky a štědrovečerní stůl se tu zcela jistě neobejde bez máslové štoly s mandlemi, rozinkami a kandovaným ovocem.

Portugalci a Španělé

Možná víte, že základem portugalské kuchyně je sušená a nasolená treska. Z ní je připravována celá řada pokrmů od polévek, přes saláty až po pečená jídla. Není proto zřejmě žádným překvapením, že se s treskou potkáte i u štědrovečerní večeře. Tradiční vánoční jídlo připravované ze sušené tresky se jmenuje bacalhau de consoada. Jeho součástí jsou krom ryby ještě vařené brambory, vejce natvrdo a košťálová zelenina. Všechno se podává společně s omáčkou z olivového oleje a česneku.

Španělé nejčastěji usedají ke sváteční večeři až okolo desáté hodiny, což je v našich končinách jistě dosti neobvyklé. Zatímco předkrm v podobě salámu chorizo, šunky jamón nebo nejrůznějších klobásek vám nabídnou takřka napříč celým Španělskem, hlavní chod se liší podle toho, do kterého regionu zavítáte. Kde je na dosah moře, tam jsou podávány mušle, krabi nebo langusty. Z ryb pak nejčastěji treska, mořský vlk nebo pražma. Ve vnitrozemí je pak tradičním pokrmem Vánoc pečené sele nebo jehně.

Nezkusíte také něco „nového“?

Někdo si jistě stědrovečerní večeři nedovede představit bez rybí polévky nebo bez smaženého kapra a je to tak jistě v pořádku. Možná by ale nemuselo být na škodu alespoň výjimečně vyzkoušet i některou z cizokrajných delikates. Co třeba slovenské opékance, rakouský kletzenbrot nebo třeba nějaké mořské plody, na kterých si pochutnávají ve Španělsku? Anebo na nic z toho nejste ani trochu zvědaví a i letos u vás zvítězí řízek se salátem?

Líbilo se?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *