Udělejte si domácí pampeliškový med

Pampeliška lékařská neboli smetanka lékařská je trvanlivá bylina s krátkým jednoduchým oddenkem, který postupně přechází v masitý kořen. Stonek, který bývá vysoký 10-30 cm, nese žlutý květ. Všechny části této rostliny obsahují hořkou šťávu. Pampeliška kvete od dubna až do srpna.

Pampeliška má léčivou sílu

Pampeliška je léčivka, která má velkou sílu. Pampeliškové produkty pomáhají především při potížích s ledvinami a trávicím systémem, ale také při kašli a nachlazení. Je to bez nadsázky učiněný poklad. Pampeliškový med je ve skutečnosti spíše sirup, ale aby se nám to nepletlo, budeme ho dnes nazývat medem. Připravit ho doma, to zvládne skutečně každý a nezabere to ani příliš času. Med je to velmi lahodný a má nádherně žlutou barvou. Výhodou je i to, že z pampelišky můžete zužitkovat doslova úplně všechno. Kořen s natí, květy i listy.

Jak na přípravu medu?

Potřebovat budete cca 300 květů pampelišky lékařské, které si bez problémů obstaráte na každé větší zahradě nebo někde na louce, pokud možno v uctivé vzdálenosti od silnice. Je přitom úplně jedno, zda bydlíte někde v nížině nebo na horách, protože pampeliška roste téměř všude. Na sběr se vydejte v ten správný čas, když jsou květy rozvité. Potřebné množství květů natrháte za pár chvil, není to nic náročného. Po příchodu domů je nutné odstranit z květů všechny nečistoty, zejména pak veškerý hmyz. Pokud si budete počínat opatrně, můžete tak učinit i opláchnutím čistou vodou. A můžete začít se samotnou výrobou.

Nezbytné ingredience a postup

Krom toho nejpodstatnějšího, a sice tří stovek květů, budete potřebovat pouze kilogram cukru a dva citróny. Je také možné přidat pro ochucení nejrůznější bylinky nebo třeba pomeranč. Záleží to čistě na vaší fantazii a vašich možnostech.

Do většího hrnce nasypete květy pampelišky a podlijete je zhruba jedním litrem vody. Až vodu přivedete k varu, tak hotovou směs ještě pár minut povaříte. Citróny i s kůrou (ideálně tedy v BIO kvalitě) pokrájíte na menší kostičky a vhodíte rovněž do hrnce. Hotový odvar pak odložíte na nějaké chladnější místo, kde se pampelišky budou louhovat po dobu nejméně dvaceti čtyř hodin. Krom zmiňovaného pomeranče, zkuste přidat třeba mátu nebo kopřivu a dobře se osvědčila také meduňka. Chcete-li trochu experimentovat, vyzkoušejte třeba hřebíček, skořici nebo badyán. Nic tím nepokazíte.

Následující den odvar z pampelišek přecedíte přes čisté plátno. Z květů i přidaných citrónů přitom určitě vymačkejte veškerou šťávu! Do přecezeného odvaru přisypete cukr a za pomalého míchání přivedete k varu. Nejprve je nutné vše míchat častěji, dokud se nerozpustí všechen cukr. Později můžete tempo i frekvenci míchání zvolnit. Zhruba za dvě hodiny (někdy i déle) získá med hustší konzistenci a ještě horký jej přelijete do uzavíratelných sklenic. Skladujte jej v temnější a chladnější místnosti.

Zásadní rozdíl mezi medem včelím a pampeliškovým

Včela může z květů pampelišek nasbírat nektar a vyrobit tak druhový pampeliškový med. Ten ovšem s naším uměle připraveným medem/sirupem nemá mnoho společného, protože včela dokáže nektar obohatit o enzymy a aminokyseliny. Značný rozdíl je rovněž ve složení cukrů. Zatímco včelí med je složen z jednoduchých cukrů (glukózy a fruktózy), u medu pampeliškového jde o sacharózu. I tak je ale med z pampelišek zdraví prospěšný a jeho příprava se vám určitě vyplatí. Vyzkoušejte ho!

Líbilo se?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *