Uspořádání kuchyně má svá pravidla. Než začnete plánovat, raději se s nimi seznamte!

Jak uspořádat kuchyň tak, aby se vám v ní pohodlně vařilo? Aby vám šla práce hezky od ruky a z přípravy pokrmů se nestala zbytečně zdlouhavá a nakonec i nepříjemná činnost? Nebojte se, je to poměrně snadné! Existují vcelku jednoduchá pravidla, jimiž se optimální uspořádání kuchyně řídí. A my se na ně hned podíváme. Takže?
Jaké jsou možnosti? Na co byste si při zařizování vaší kuchyně měli dát pozor?

Jak uspořádat kuchyň, aby vám šlo vaření hezky od ruky
Práce v kuchyni může být docela náročná a člověk se při ní nezřídka unaví. A to nejen tehdy, když vaří pro větší počet strávníků, třeba o Vánocích, ale zejména v případě, není-li vybavení celého prostoru optimálně zorganizováno. Věřte nebo ne, ale je to tak. To, jak si kuchyň uspořádáte, docela významně ovlivní efektivitu přípravy jídel a také nezbytného úklidu. Vše by mělo být uspořádáno s ohledem na maximální praktičnost. Jde zejména o to, abyste při práci nebyli nuceni ke zbytečným pohybům. To, co potřebujete, musí být vždy hezky po ruce. Kuchyně by zkrátka měla být funkční.
Jistě, nějaké kompromisy jsou možné a někdy dokonce i nezbytné. Třeba když máte k dispozici málo prostoru nebo je-li v místnosti hned několik oken a dveří. To může být při zařizování kuchyně limitující. Ale nevadí. Prostě vždy uvažujte tak, aby bylo uspořádání celé místnosti pro vás co nejpraktičtější. Jde jednoduše o to, aby vám šlo vaření hezky od ruky.

Vše si důkladně změřte!
Budujete novou kuchyň? Tak pozor! Než ji začnete zařizovat, vše důkladně změřte. A to klidně i vícekrát. Je dobré znát jak délku stěn, tak výšku stropu. A počítat musíte i s různými výklenky, dveřmi a okny. Všechno co nejpřesněji změřte a zakreslete do svého plánku. A co úhly? Jsou všechny skutečně pravé? I v tom si udělejte jasno. Obzvláště u starších staveb to totiž není vždy samozřejmé. Další nezbytností je zakreslení rozvodů elektřiny, vody, odpadů nebo plynu. Ve vašem plánku by pak neměly chybět ani zásuvky, bez nichž se v kuchyni určitě neobejdete!

Každá kuchyně má 3 hlavní zóny
Někdo si pořídí kuchyni tzv. na klíč, jiný se do jejího budování pustí sám. Vždy ale platí, že každá správná kuchyně má tři hlavní zóny a právě ty je nutné logicky uspořádat. Musíte zkrátka vhodně umístit zónu varnou, kam patří trouba se sporákem či varná deska, zónu mycí s myčkou a dřezem a také zónu úložnou (chladnička, mrazák nebo i spíž). Optimální seřazení všech zón se přitom samo nabízí. Vyplývá totiž z obvyklé posloupnosti jednotlivých činností. Nejdříve asi vždy vyndáte potraviny z lednice, položíte si je na pracovní plochu, očistíte, omyjete a začnete je zpracovávat. Teprve potom vaříte, smažíte nebo pečete. Vždy se tedy řiďte podle posloupnosti práce. Zjednodušeně řečeno: nejprve chladnička, pak dřez a nakonec varná deska.
Je také pravda, že v ideálním případě by měly být všechny zmíněné zóny vždy odděleny menší či větší pracovní plochou. Je to praktické. Při vaření vám ale hlavně nesmí nic překážet – žádné zařízení, žádná součást vybavení kuchyně. Mělo by se vám zkrátka pracovat pohodlně. Jde o rychlost a efektivitu. Tedy pokud nehodláte vařením strávit celý den.

5 užitečných tipů
Novou kuchyň nezařizujete každý den. Obvykle vás něco takového čeká tak maximálně dvakrát či třikrát za život. Dejte si proto záležet úplně na všem. Tady máte pět užitečných tipů, které vám optimální rozvržení celého prostoru určitě usnadní:
- Lednici zkuste umístit co nejblíže ke dveřím a rozhodně ji postavte na okraj kuchyňské linky.
- Včas myslete na dostatečné množství snadno přístupných odkládacích prostor.
- Varnou desku a troubu zkuste umístit samostatně – ulehčí vám to vaření.
- Vestavnou troubu umístěte do výše očí – bude se vám s ní lépe pracovat.
- Odpadkový koš dejte co nejblíže dřezu – je to praktické.

Na tvaru samozřejmě záleží
Uspořádání kuchyně může mít různou podobu. Nyní zde hovoříme o tvaru, na kterém samozřejmě také záleží. Existuje hned několik základních variant a každá má jistě něco do sebe. Posuďte sami:
- Lineární kuchyň – vypadá jednoduše tak, že veškeré pracovní zóny jsou seřazeny v jedné řadě. Tato varianta je vhodná hlavně do menších prostor. Do velké místnosti se už tolik nehodí, protože byste se při jednotlivých úkonech spojených s vařením museli zbytečně daleko přesunovat.
- Paralelní kuchyně – je vlastně variací na lineární kuchyni. Liší se tím, že přidáte ještě jednu a to protilehlou linku. Druhá pracovní plocha by však měla být ve vzdálenosti alespoň 1,25 metru, abyste se mohli mezi plochami bez problémů pohybovat a aby si otevřená dvířka protilehlých skříněk nepřekážela.
- Kuchyně „ do U“ – je ideální v případě, kdy chcete mít každou pracovní zónu (varnou, mycí i úložnou) umístěnu samostatně. Tato varianta vám poskytne hodně prostoru.
- Do písmene L – je varianta, která je poměrně oblíbená. Nejčastěji má na jednom konci zónu úložnou, na protilehlém zónu varnou a v rohu pak zónu mycí. A tak to má být.
Nezapomeňte na podsvícení skříněk
A ještě několik obecných zásad
Správně si uspořádat kuchyň, to není jenom tak. Pojďme si proto ještě připomenout pár obecných zásad, které se vyplatí dodržet.
- Horní skříňky kuchyňské linky by měly být tak vysoko, aby bylo dobře vidět na pracovní desku pod nimi. Nezapomeňte také na podsvícení skříněk!
- Digestoř umístěte nějakých 65 cm nad elektrickou varnou desku, případně pak 75 cm nad plynovou. Šířka digestoře by přitom měla být přinejmenším stejná jako šířka varné desky.
- Dřez by měl mít dostatek místa po obou stranách, protože na jedné můžete mít odkapávač a na druhé pracovní desku. Bude se vám lépe pracovat.
- Mezi krajní skříňkou linky a zdí je nezbytné nechat cca 5 cm prostoru, aby šla její dvířka naplno otevřít.
Štítky
Interiér Náš důmMohly by vás zajímat další články
Jak vybrat digestoř do vaší kuchyně
Jak vybrat digestoř pro vaši kuchyň? Na základě čeho zvolit tento spotřebič, který vás zbaví páry i pachů vznikajících při vaření? Nejste si...
Jak skladovat koření a bylinky pro vaši kuchyň?
Chcete doma skladovat koření a bylinky takovým způsobem, aby si tito užiteční kuchyňští pomocníci zachovali co nejvíce ze svých žádoucích...
Do kuchyně zvolte keramickou dlažbu
Kuchyň je zpravidla místem, kde mnozí z nás tráví spoustu času. Vařením, jídlem nebo čistě posezením s rodinou a přáteli. Chceme mít tedy kuchyň pěknou a…
Spíž jako nepostradatelná součást vašeho domova
Spíž, spižírna nebo taky špajz, jak kdo chce. Na pojmenování až tolik nezáleží. Podstatný je fakt, že jde zpravidla o místo plné nejrůznějších lahůdek, bez…