
Chcete mít vždy po ruce čerstvé bylinky? Takové, ze kterých byste si mohli připravovat lahodný čaj? Nebo je hodláte používat k ochucování jídel? Není nic jednoduššího! A to dokonce i v případě, kdy nemáte k dispozici vlastní zahradu. Existuje totiž celá řada bylin, kterým se může skvěle dařit v květináčích. Místo zahrady postačí balkon anebo jen stůl či nějaká vhodná police v kuchyni. Obstaráte si sazenice nebo semena, trochu vhodné zeminy a pochopitelně také pár květináčů. A můžete začít! Zanedlouho vám domov provoní máta, bazalka, oregano nebo třeba tymián. Není to příjemná představa?

Bylinky v květináčích? Skvělé řešení!
Fakt, že nemáte vhodný pozemek, na kterém byste si mohli vypěstovat trochu pažitky, petržele nebo máty, ještě neznamená, že se musíte čerstvých bylinek vzdát docela. Jejich pěstování v květináčích je nejen možné, ale ve většině případů také vcelku snadné. Některé můžete vysázet samostatně, jiným se bude dařit hezky pospolu. Řadu bylin lze také pěstovat v jednom truhlíku s balkonovými květinami. Stačí jen trocha snahy a něco málo trpělivosti a už se vám nestane, že byste neměli čím ochutit pomazánku, zeleninový salát nebo hezky propečený steak. A čaj? Nápoji, který si připravíte z čerstvých bylin se jen tak něco nevyrovná. O tom nepochybujte! Má totiž zpravidla větší sílu než čaj ze sušených rostlin. Ale už dost řečí. Nyní se podíváme, jakým bylinám by se u vás mohlo dařit.

Pažitka neboli šnytlík
Pažitka je v našich kuchyních velice oblíbená. Stačí ji jen tak přidat na chléb s tvarohem nebo s máslem, nasekat ji do polévky nebo na vařené brambory, ochutit jí salát nebo téměř jakýkoliv vaječný pokrm. Je plná minerálů a vitamínů a její cibulové aroma povzbuzuje chuť k jídlu. Má také příznivý vliv na trávení. Použít lze přitom nejen její listy, ale rovněž fialové květy. Dřevnaté květní stonky je přitom nutné vždy odřezávat. Pažitka poroste téměř kdekoliv, kde bude mít dostatek slunečního svitu (alespoň 5 – 6 hodin denně). Tedy i v květináči na okenním parapetu. Potřebuje pravidelnou závlahu, a pokud jde o výživu, čas od času ji přihnojte třeba výluhem z kopřiv. Určitě jí to prospěje.

Zelená petržel
Kadeřavá petrželka je ideální ozdobou celé řady jídel. Můžete jí ochutit jak studené, tak teplé pokrmy. Často se přidává do různých nádivek (třeba do té velikonoční), ale i do mnoha omáček nebo polévek. Ačkoliv je to dvouletka, obvykle ji lidé pěstují pouze rok, jelikož v další sezoně kvete a má proto menší množství použitelných lístků. Vyžaduje pravidelnou a poměrně vydatnou zálivku, a pokud jde o půdu, ta by měla být dostatečně propustná, třeba s příměsí písku. Tedy rozhodně žádný „jíl“. Petrželka má raději slunce, ale poroste vám i na částečně zastíněném místě. Než pořádně povyroste, neměli byste z každé rostlinky odstřihávat více než jednu nebo dvě snítky!

Máta peprná
Kdo by neznal silné mentolové aroma máty? Tato nenáročná bylinka, která se hojně používá jak v kuchyni, tak v medicíně, by na vašem parapetu rozhodně neměla chybět! Připravit si z ní můžete voňavý a lahodný čaj, který vám pomůže s mnoha potížemi. Prospívá například trávení, zmírňuje zápach z úst a také zklidňuje nervy. A jak mátu pěstovat? Budete potřebovat prostorný květináč, protože máta má zpravidla dlouhé kořeny. Naplňte ho propustnou zeminou, do které přimícháte rašelinu. Zalévejte mátu pravidelně a vydatně! Přestože potřebuje dostatek světla, bez přímého slunečního svitu se většinou obejde. Chcete, aby vaše máta byla pěkně hustá a „bohatá“? Začátkem jara a později v létě použijte nějaké organické hnojivo a také ji nezapomeňte často zastřihávat!

Bazalka červená, řecká nebo sladká?
Tato teplomilná jednoletá bylinka se vyskytuje v několika druzích. Můžete zkusit pěstovat třeba červenou bazalku, která velmi silně voní. V květináči se však bude dařit také bazalce řecké nebo sladké. Čerstvé listy bazalky mají v kuchyni široké spektrum využití. Jde v podstatě o „univerzální koření“. Pěstování není příliš složité. Bazalka vyžaduje polopropustnou zeminu a bohatý sluneční svit. Zalévá se pouze ve chvíli, kdy je zemina na povrchu suchá. Její růst můžete urychlit přírodním hnojivem. Zkuste suchou kávovou sedlinu nebo třeba banánové slupky. Jakmile začne rostlina kvést, odstraňte všechna poupata, jinak nebude chuť listů tak výrazná.
Doma můžete s úspěchem pěstovat celou řadu bylin. Kromě těch, které jsme už zmínili, stojí za zkoušku také tymián, rozmarýn či šalvěj. Vyplatí se mít po ruce i čerstvé oregano nebo citronovou trávu. Stačí jen začít! Vlastní bylinková zahrádka v květináčích se vám nepochybně zalíbí.
Štítky
Zahrada InspiraceMohly by vás zajímat další články
Jak pěstovat rajčata? Můžete to zkusit třeba i na balkóně!
Jak pěstovat rajčata? Můžete to zkusit na záhonku, ve skleníku či v podomácku vyrobeném fóliovníku, ale stejně tak je to možné třeba na terase...
Jak skladovat koření a bylinky pro vaši kuchyň?
Chcete doma skladovat koření a bylinky takovým způsobem, aby si tito užiteční kuchyňští pomocníci zachovali co nejvíce ze svých žádoucích...