Borůvky chutnají i léčí. Pokud si je chcete nasbírat, máte nejvyšší čas!

Sbíráte borůvky? Alespoň čas od času? Dobře děláte! Jsou totiž nejen lahodné, ale i zdravé. Jejich sezona je však poměrně krátká. Pokud si chcete čerstvé a sladké plody ještě letos užít, měli byste si pospíšit. Podle lokality a také s ohledem na počasí totiž dozrávají už od konce června. No a druhá polovina srpna pak obvykle nabízí jednu z posledních příležitostí k jejich sběru.
Víte, jaké jsou zdravotní benefity konzumace borůvek? A hodil by se vám i nějaký ten recept, ve kterém najdou tyto chutné modrofialové plody uplatnění? Tak se na to podíváme.

Se sběrem borůvek neotálejte – máte nanejvýš 2 až 3 týdny!
Vzhledem k tomu, že je už polovina srpna, neměli byste se sběrem borůvek otálet. Zbývají vám tak 2 až 3 týdny a na typicky zbarvené lahodné kuličky už zřejmě nikde nenarazíte. A to ať už se vydáte do lesa nebo zkusíte vyrazit na některou z farem, kde si lze borůvky obstarat formou samosběru. Pokud dáváte přednost lesu, kde za plný hrnek borůvek samozřejmě nic neplatíte, měli byste vědět, kde hledat. Borůvky totiž nejčastěji rostou na slunných pasekách, na vřesovištích nebo při okrajích lesních cest. Tam máte největší šanci na slušný „úlovek“. Borůvkám letos prospěl deštivý červenec, takže úroda je na řadě míst docela slušná. Proto na vás v lesích jistě něco zbylo a to ačkoliv sezona sběru borůvek právě vrcholí.
Rod brusnic, což jsou keře, na nichž borůvky rostou, zahrnuje několik set druhů. V našich končinách roste Vaccinium myrtillus neboli „brusnice borůvka“. A zdomácněla u nás také borůvka chocholičnatá čili kanadská (Vaccinium corymbosum), kterou lze celkem úspěšně pěstovat i na zahradě.

Superpotravina plná prospěšných látek
Borůvky byste měli sbírat ručně. Je to sice pomalé, ale aspoň v lese strávíte více času, což vám jistě prospěje. Pokud už při sběru použijete hřeben, buďte opatrní. Mohli byste keře brusnic poškodit. Nejen že je to neohleduplné vůči přírodě, ale riskujete tím i pokutu. Borůvka je každopádně superpotravinou. Je plná zdraví prospěšných látek a není divu, že ji mnozí odborníci považují za bezmála nejzdravější ovoce na světě.
Borůvky obsahují spoustu antioxidantů, především tzv. antokyanů, takže vaše tělo pomáhají chránit před rakovinou. Plody jsou bohaté na vitamín C, vitamín K a rovněž na mangan. Vaše tělo z nich získá dostatek draslíku, zinku, chromu i železa. Jsou výživově nesmírně hodnotné. Jejich konzumace vám pomůže zahnat stres i únavu a nejspíš se vám díky nim také zlepší paměť.

Na ledviny a na srdce, ale i proti cukrovce
Borůvky jsou skutečně zázračné. Jejich pravidelnou konzumací prospějete svému srdci. Vyčistí vám ledviny a močové cesty a pokud to snad potřebujete, pomohou vám prý také při hubnutí. Borůvky si často poradí i s nepříjemnými afty. Obsahují třísloviny, B vitamíny i provitamín A. Posílí vaši imunitu a poslouží vám coby preventivní prostředek proti celé řadě infekcí.
Borůvky také regulují hladinu cukru v krvi, mohou snižovat hladinu nežádoucího cholesterolu a do jisté míry vás i ochrání před stařeckou demencí. Dokonce příznivě ovlivňují i lidský zrak. Musíte si je ale dopřávat častěji. Miska modrofialových kuliček, kterou sníte třeba jen dvakrát či třikrát do roka, vás asi nevytrhne.

Knedlíky, koktejl i koláč
Borůvky jsou lahůdka. Můžete je tedy samozřejmě jíst jen tak. A většina z nás to také zejména při jejich sbírání dělá. Není potom divu, že hrnek či miska se ne a ne naplnit. Pokud si ale z borůvek hodláte připravit nějaký pokrm či nápoj, možností máte bezpočet. Jejich chuť je sladká až mírně nakyslá a plody se hodí téměř do všeho. Borůvkové knedlíky nebo koláč, to je už klasika. Palačinky, nejrůznější koktejly nebo nějaký ten speciální dezert – třeba borůvkový cheesecake - to už asi také většina z nás zkusila. Co ale přidat borůvky do salátu nebo je použít jako součást přílohy k masu? To nezní špatně, co říkáte? A to jste ještě nezkusili limonádu!

Borůvková limonáda s bazalkou
Než vám nabídneme recept na dokonalou borůvkovou bábovku, pojďme se osvěžit domácí limonádou. Bude vám chutnat. Borůvková limonáda s bazalkou totiž nemá chybu. Je vskutku originální a velmi lahodná. Jednotlivé ingredience se skvěle doplňují.
Na sklenici osvěžujícího nápoje si obstarejte toto: 2 dcl perlivé vody, lžíci medu, šťávu z půlky citronu, 5 lístků čerstvé bazalky, 25 g borůvek.
Postup: Borůvky pečlivě rozmačkejte a přidejte k nim lístky bazalky, které jste lehce promnuli v prstech – hned ucítíte tu vůni. Pak přijde na řadu šťáva z citronu, med a voda. Ingredience promíchejte, přidejte kostku ledu a můžete pít. Jedna sklenice vám ale nejspíš stačit nebude!

Netradiční, ale dokonalá bábovka
Bábovka s borůvkami a navíc i s citronem? Že to nejde dohromady? Omyl! Až recept vyzkoušíte, zjistíte, jaká je to dobrota.
Potřebovat budete toto: 350 g hladké mouky, 2x kypřící prášek do pečiva, 250 g másla, 150 g krupicového cukru a stejné množství světlého třtinového cukru, 240 g zakysané smetany, samozřejmě borůvky a to plus mínus 300 ml, 1 x vanilkový extrakt, špetku soli, 4 vejce, 2 polévkové lžíce strouhané citronové kůry, tuk na vymazání pečící formy + trochu hrubé mouky na její vysypání. Na polevu pak šťávu z jednoho citronu a 100 g moučkového cukru.
Postup: Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Smíchejte mouku se solí a s kypřícím práškem. Zvlášť utřete máslo s oběma druhy cukru až vznikne pěna, pak přimíchejte postupně všechna vejce a následně po částech (asi na 3x) přidávejte připravenou směs mouky a také zakysanou smetanu. Smíchejte citronovou kůru s borůvkami a se lžičkou mouky. Pomalu vmíchejte do těsta. Formu vymažte tukem, vysypejte hrubou moukou, naplňte těstem a pečte cca hodinu. Pro kontrolu zapíchněte do bábovky špejli – když na ní po vytažení nic neulpí, máte upečeno! Nakonec si nachystejte řidší polevu z citronové šťávy a cukru a zvolna jí polijte bábovku, která však musí nejprve lehce zchladnout.
Recept není nijak složitý a výsledek určitě stojí za to!
Štítky
InspiraceMohly by vás zajímat další články
Rakytník řešetlákový lze sklízet už v srpnu. Víte, jak ho pěstovat a jak využít jeho plody?
Rakytník řešetlákový je okrasný opadavý keř, který může vcelku úspěšně pěstovat téměř každý. Pochází sice z Ruska, ale dnes je již...
Jak zpracovat jablka, když je úroda více než bohatá? Tyto recepty vás nikdy nezklamou!
Jak zpracovat jablka, jestliže se jich urodilo mnohem víc, než jste schopni zkonzumovat? Sklep je plný a spižírna rovněž? Příbuzným i sousedům jste rozdali...
Houbaření je naším národním „sportem“ aneb co byste měli vědět, než se vydáte do lesa
Houbaření je v České republice jednou z nejoblíbenějších činností, které se lidé ve svém volném čase věnují. Jakmile se rozšíří zprávy o tom, že se někde konečně objevily...
Ořechy si dopřávejte pravidelně. Vaše tělo to dříve či později ocení!
Dopřáváte si ořechy pravidelně nebo po nich sáhnete spíše jen při vzácnějších příležitostech, jako jsou různé oslavy či občasná posezení s přáteli nad lahví vína? A dáváte přednost...