Grilování na dřevěném uhlí je jednoduše klasika a pokrmům takto připraveným se vyrovná jen máloco. To vám jistě z vlastní zkušenosti potvrdí nejeden váš známý. Aby však bylo hotové jídlo skutečným zážitkem, je nutné zvolit nejenom vhodný gril, ale také dobré uhlí a v neposlední řadě i kvalitní potraviny a to včetně přísad. Víte tedy, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku nebo chcete raději se vším trochu poradit? Pro začátek se dnes podíváme alespoň na základní kritéria, která by měl každý správný gril na dřevěné uhlí splňovat, aby byla práce s ním snadná a dílo se vám zdařilo.
Gril na dřevěné uhlí vybírejte pečlivě!
Mezi příznivci grilování je značné procento těch, kteří na dřevěné uhlí jednoduše nedají dopustit. Oheň a zcela specifická vůně spojená s tímto způsobem přípravy jídla dávají všemu s trochou nadsázky jakýsi nádech až obřadné výjimečnosti a chuť valné většiny takto připravených delikates vás zpravidla nadchne. Základem všeho je samozřejmě správná volba grilu. A co je při jeho výběru zdaleka nejdůležitější? Je to pevnost a celková stabilita! Rošt by měl být povrchově upravený a pokud možno také přiměřeně těžký, aby dobře držel na svém místě. Jestliže si vyberete rošt, který se dá sklápět, usnadníte si tím přikládání uhlí. Další důležitou věcí jsou rukojeti z materiálu, který se nezahřívá, a jistě oceníte také funkční zařízení na odklízení popela.
Jaké jsou výhody těchto grilů?
Grily na dřevěné uhlí jsou poměrně levným a přitom ideálním řešením tohoto způsobu přípravy jídel. Řady jejich skalních příznivců jsou stále velmi široké a není divu. Obsluha je snadná a požitek z jídla obvykle skvělý. Většina těchto grilů je celkem snadno přenosná a některé jsou vybaveny i kolečky pro pohodlnou manipulaci. Vzhledem k jejich jednoduchosti se jen tak něco neporouchá a rozměry bývají nejčastěji takové, že se s nimi vměstnáte i na velmi omezený prostor, takže je lze využít i v případě, že nemáte u domu zahradu s posezením, kde by se mohla nějaká grilovačka konat. Úplně postačí i miniaturní dvorek nebo menší terasa. Některé typy mohou být navíc vybaveny i plynovou kartuší, která umožní rychlejší podpálení uhlí.
Co byste měli od takového výrobku požadovat především?
Ať už si vyberete kterýkoliv konkrétní výrobek, měli byste se krom ceny zajímat hlavně o to, aby měl:
- pevnou a stabilní konstrukci
- dostatečný přívod vzduchu se snadným ovládáním
- výškově nastavitelný rošt vyrobený z litiny nebo nerez oceli
- poklop s ventilačním otvorem (ideálně i s teploměrem)
- samostatnou nádobu na popel
- odkládací plochy a držadla z tepelně odolného materiálu (termoplast…)
- kolečka pro pohodlnou manipulaci
A z jakých typů můžete vybírat?
- GRIL KLASICKÝ - Ten nejběžnější typ grilu na dřevěné uhlí bývá vybaven kotlem ve tvaru kruhu či oválu, palivovým roštem a roštem na pokrm (nejlépe výškově nastavitelným).
- KERAMICKÝ - Je vybaven pláštěm z keramiky, která snese vysokou zátěž. Rozhodně se o něj nepopálíte. Mívá přesnější regulaci teploty, samočištění i možnost rychlé přípravy ke grilování nebo pečení. Keramika dokáže udržet vysokou teplotu i při častějším otevírání grilu, což je jistě výhodné.
- GRIL S UDÍRNOU - Hlavním rozdílem oproti předcházejícím typům jsou především dvě topeniště a jak již vyplývá z názvu, je krom grilování určen také k uzení pokrmů.
Jsou tu i nějaké nevýhody, ovšem zcela zanedbatelné
Určitou nevýhodou grilů na dřevěné uhlí může být to, že k důkladnému rozehřátí takového grilu budete zpravidla potřebovat trochu více času, i když to platí jen u základních typů. Někomu může vadit také fakt, že je v některých případech omezená možnost regulace teploty, ale to je jistě jenom drobnost. Podobně zanedbatelná je i ta trocha kouře, který vzniká občasným odkapáváním tuku na rozpálené uhlí, což lze navíc celkem snadno omezit použitím hliníkových sběrných misek umístěných přímo na uhlí. A to je asi tak vše. Jisté je, že jakákoliv drobná nepříjemnost, ke které snad může dojít, vám bude bohatě vynahrazena nejenom příjemným zážitkem z takovéto přípravy jídla spojené obvykle s posezením s rodinou či přáteli, ale hlavně pak samotnou chutí hotového pokrmu. Zkuste to a uvidíte sami!
Štítky
InspiraceMohly by vás zajímat další články
Zahradní posezení jako oáza klidu a relaxace
Zahrada pro většinu z nás představuje jakousi oázu určenou k relaxaci. Tento prostor si tedy…
Domácí uzené maso je bezkonkurenční lahůdka, musíte ale vědět, jak na to!
Milujete uzené maso a chtěli byste ho mít ve spíži vždy dostatek? Rádi byste si na něm pochutnali, kdykoliv se vám zamane? Splňte si svůj „labužnický“ sen...
Utopenci – klasika českých hospod
Zdá se, že jsou utopenci českou specialitou, na kterou jinde než v našich končinách nenarazíte. A pokud se vám je přece jen někde za hranicemi podaří objevit, bude to spíše náhoda...