Kurkuma může mít na vaše zdraví blahodárný vliv. Musíte ji však konzumovat pravidelně a v dostatečném množství!
Jako kurkuma je označováno koření, které se získává z kořene kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Kořen se nejprve povaří a pak jednoduše rozemele a usuší. Pro jeho barvu a díky pozitivním účinkům na lidské zdraví, kterých jsou si lidé vědomi už dlouhá staletí, se mu také často říká „žluté zlato“ a běžně se můžete setkat i s pojmenováním indický šafrán. Má nahořklou chuť podobnou pepři a vůní připomíná hořčici. Používá se především v kuchyni, při výrobě kosmetiky a čím dál častěji také při léčbě nejrůznějších nemocí. Kurkuma si bezpochyby zaslouží naši pozornost. Věnujme jí proto několik následujících řádek.
Jen špetka kurkumy nestačí!
Než se budeme podrobněji věnovat zdravotním benefitům, které konzumace kurkumy přináší, musíme zmínit jednu podstatnou věc. Podobně jako většina přírodních produktů také kurkuma pozitivně ovlivňuje lidské zdraví jen za předpokladu, že je používána pravidelně a ve větším množství! Jinak totiž nemohou léčivé látky v ní obsažené (především sabinen, felandren a kurkumin) na naše tělo dostatečně zapůsobit. Výjimku mohou tvořit potravinové doplňky, ve kterých jsou tyto látky zpravidla obsaženy ve vyšších koncentracích. V poslední době se s nimi lze už setkat celkem běžně. Přestože má kurkuma na naše tělo veskrze pozitivní vliv a ve vaší spižírně by chybět neměla, existuje řada případů, kdy ji doporučit nelze!
Kdy se žlutému zlatu vyhnout?
Jsou samozřejmě také situace, kdy je lepší se konzumaci kurkumy vyhnout. Neužívejte ji tehdy, pokud jste na ni prokazatelně alergičtí, nebo když užíváte některé konkrétní léky. Kurkuma může účinnost léků umocňovat! Především těch, které jsou užívány ke snížení srážlivosti krve a rovněž léků snižujících hladinu cukru v krvi. Konzumovat kurkumu by neměly ani těhotné ženy nebo lidé trpící na žlučníkové a ledvinové kameny. Chybu rozhodně neuděláte, pokud se nejdříve poradíte se svým lékařem. A nezapomeňte, že podobně jako u jiných přírodních léčiv je i zde doporučováno čas od času tzv. vysadit a kurkumu ze svého jídelníčku na nějakou dobu vyřadit.
Kde na kurkumu narazíte nejčastěji?
Kuchyně, kosmetika a medicína. To jsou tři oblasti lidské činnosti, kde se s využitím kurkumy potkáte asi nejčastěji.
- Jako koření se používá od nepaměti a to především v Asii (zejména v Indii), kde je běžnou součástí mnoha pokrmů. Někdy se užívá samostatně, jindy je naopak pouze jednou z ingrediencí kořenících směsí. Kurkumin je rovněž známým potravinářským barvivem.
- Důležitou součástí některých kosmetických produktů, především pleťových krémů a masek, se kurkuma stala hlavně díky svým protizánětlivým účinkům. Podobné přípravky ocení zejména lidé, které trápí akné nebo nejrůznější vyrážky.
- Pokud jde o medicínu, bylo vypracováno už několik tisíc studií, které v naprosté většině případů prokázaly blahodárný vliv kurkumy na lidský organismus. Nepopiratelnou výhodou je také fakt, že její konzumace nemá na rozdíl od mnoha jiných léčivých přípravků takřka žádné vedlejší účinky.
S čím vám toto koření může pomoct?
Pokud víte, jak koření správně skladovat, vytěžíte z něj později maximum. Takový kořen kurkumy je zdrojem aminokyselin, minerálů, vitamínů, přírodních olejů a také mastných kyselin i tzv. fytochemikálií. Fytochemikálie jsou látky čistě rostlinného původu, které dovedou bránit vzniku nejrůznějších nemocí. Mají tedy preventivní charakter. V této souvislosti musíme opět připomenout především kurkumin, jehož obsah je v sušeném oddenku kurkumy zpravidla v rozmezí 3 až 5 %. Již zmiňované studie objevily několik set účinků kurkumy, které jsou pro naše zdraví potenciálně prospěšné. Podívejme se alespoň na některé z nich.
- Má antivirové účinky
- Je protizánětlivá
- Působí jako antioxidant
- Snižuje hladinu cholesterolu
- Zlepšuje trávení
- Posiluje imunitu
- Posiluje kardiovaskulární systém
- Bojuje s akné
- Pomáhá při lupénce
- Prospívá při diabetu
- Zlepšuje neurologické potíže
- Pomáhá při hojení ran
- Mírní bolesti kloubů a svalů
- Pomáhá při hubnutí
Vyzkoušejte zlaté mléko!
Pokud jste se snažili zjistit, jaký způsob použití kurkumy by byl právě pro vás ten nejvhodnější, možná jste krom nejrůznějších jídel, čajů nebo pleťových masek narazili i na nápoj pojmenovaný jako zlaté mléko. O čem je řeč? Jde o nápoj z kurkumového prášku připravovaný za použití kravského nebo také rostlinného mléka. Prášek rozmícháte v horkém mléce a necháte ho chvíli odstát. Pro zvýraznění chuti se někdy přidává skořice, kardamon nebo třeba med. Nápoj se pije horký, a aby se kurkumin z prášku v mléce snadněji rozpustil, přidává se někdy také trocha mandlového nebo ořechového oleje. Zlaté mléko především detoxikuje organismus a pomáhá při potížích s trávením (žaludek, játra, žlučník). Je také skvělým prostředkem pro uklidnění a máte-li například problémy se spánkem, určitě tento nápoj vyzkoušejte!
Štítky
InspiraceMohly by vás zajímat další články
Jak skladovat koření a bylinky pro vaši kuchyň?
Chcete doma skladovat koření a bylinky takovým způsobem, aby si tito užiteční kuchyňští pomocníci zachovali co nejvíce ze svých žádoucích...
Spíž jako nepostradatelná součást vašeho domova
Spíž, spižírna nebo taky špajz, jak kdo chce. Na pojmenování až tolik nezáleží. Podstatný je fakt, že jde zpravidla o místo plné nejrůznějších lahůdek, bez…
Skořice voní, chutná i léčí. Jen ji musíte umět co nejlépe využít
Že je skořice koření, které příjemně voní i chutná, to ví díky jablečnému štrúdlu nebo vánočnímu punči zřejmě naprostá většina z nás...