Spíž jako nepostradatelná součást vašeho domova

Spíž, spižírna nebo taky špajz, jak kdo chce. Na pojmenování až tolik nezáleží. Podstatný je fakt, že jde zpravidla o místo plné nejrůznějších lahůdek, bez kterého se správná hospodyně neobejde. A to ani dnes, kdy je díky mnoha supermarketům většinou možné zásoby potravin celkem rychle a spolehlivě obstarat. I u nás je totiž řada míst, odkud je to do obchodu daleko a krom toho situace, kdy se člověk na nákup třeba i několik dní jednoduše nedostane, může potkat téměř každého. Pak přijde ta pravá chvíle pootevřít dveře do spíže a rozhlédnout se po policích s vyrovnanými zavařeninami a kompoty, sáhnout po sklenici s kyselými okurkami nebo domácím pampeliškovým medem, případně uříznout kus špeku či uzeného visícího hezky u stropu.

 

 

Spíž by měla mít své místo v domě i v bytě

Jsou to hlavně starší generace, které si svůj život bez spižírny nedovedou příliš představit. Mnoho mladých už ji považuje zkrátka za zbytečnost, často ale neprávem. Správně využitá spíž vám totiž může ušetřit čas, starosti a rovněž peníze. Stačí to jen vyzkoušet a dodržet při tom některá pravidla pro skladování potravin. K těm patří především co nejvhodnější místo ve vašem domě či bytě, které pro vybudování spižírny zvolíte. A jaké místo by to mělo být?

Vyberte tu nejchladnější část vašeho příbytku!

Pro zřízení spíže si vyberte pokud možno to nejchladnější místo ve vašem domě či bytě. Ideální polohou je východ nebo sever budovy, a pokud jde o teplotu, ta by neměla přesáhnout 10°C. Toho není vždy snadné docílit a budete tomu muset také přizpůsobit skladbu ukládaných potravin, aby se předčasně nekazily. Ve velkém rodinném domě bude vše pochopitelně mnohem jednodušší než třeba v malém panelákovém bytě. Nicméně i tam se s trochou fantazie dá nějaký menší špajz zbudovat a to ať už v rohu některé chladnější místnosti nebo třeba jen ve speciálně upravené skříni. Vždy však dbejte na to, aby police určené ke skladování jídla nebyly vystaveny přímému slunci a také do blízkosti vaší spíže neumísťujte žádný tepelný zdroj (ani lednici či mrazák).

Nejen chlad, ale i sucho a temno jsou důležité

Ve spižírně by mělo být krom chladu hlavně sucho a pokud možno také temno. Jsou to totiž ty nejideálnější podmínky pro dlouhodobější skladování mnoha druhů potravin. Na větrání malé spíže stačí menší okénko, případně jen světlík či účelně vyrobené průduchy. Pro místnost zhruba od čtyř metrů čtverečních podlahové plochy je však zpravidla nutný větší větrací otvor, případně rovnou do zdi zabudovaný ventilátor. Pokud jde o vnitřní uspořádání, vše by mělo být přehledné a snadno přístupné. Vhodně zvolená kombinace regálů a závěsných polic vám umožní plně a účelně využít celý prostor spíže, tak na to při jejich sestavování myslete! Pokud je to jen trochu možné, jako podlahovou krytinu zvolte dlaždice, které pomohou s udržením potřebného chladu.

Co do spíže patří a co nikoliv?

Patří tam pochopitelně potraviny, ale i koření, nějaké rezervní nádobí a rovněž kuchyňské náčiní, které třeba nepoužíváte každý den. Na horních policích skladujte to, co potřebujete jen příležitostně, abyste se nemuseli neustále namáhat lezením po schůdcích a podobně. Naopak na chladné podlaze a to v nejrůznějších přepravkách či košících můžete mít uloženu cibuli, česnek nebo třeba brambory. Pokud je vaše spižírna dostatečně chladná, uskladněte v ní také oleje a tuky, kterým dělá jak zima tak i absence světla náramně dobře. Suché potraviny můžete zpravidla skladovat v původních obalech a to takřka na kterémkoliv místě ve spíži. Někdy je však lepší použít pevné a uzavíratelné dózy, do kterých se nedostanou potravinoví moli a podobní nezvaní hosté.

Někteří lidé trpící nedostatkem prostoru mají čas od času tendenci namačkat sem i věci, které do blízkosti potravin rozhodně nepatří. Zapomeňte proto na nejrůznější barvy, ředidla nebo třeba spreje a jiné přípravky určené k likvidaci hmyzu!

Výhody „špajzu“ dříve či později ocení téměř každý

Mít nejrůznější druhy potravin pěkně po ruce a nemuset pro každou maličkost hned běžet do obchodu je jistě příjemné a dříve či později tomu „přijde na chuť“ většina z nás. Dbejte na to, aby vaše spíž splňovala alespoň ty nejzákladnější nároky na uložení jídla, a uskladněné suroviny vám jistě budou schopny posloužit ještě déle, než by vás vůbec napadlo.

Líbilo se?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *