Milujete jahody? Máme pro vás ty nejlepší recepty – pochutnáte si!
Hledáte ty nejlepší jahodové recepty? Pak jste tady správně. Připravili jsme jich pro vás hned několik. Jeden lepší než druhý! Než se na ně ale podíváme, řekneme si, jak jahody správně sbírat nebo jak je mýt. Nebo si myslíte, že to není vůbec důležité? Omyl! Aby neztratily nic ze své vůně a ze své jedinečné chuti, záleží i na tom, kdy je utrhnete, jakým způsobem je omyjete nebo jak je budete skladovat.
Tak se do toho dáme.
Nejlepší jahodové recepty – jako od babičky
Jahody patří zřejmě k nejoblíbenějším druhům ovoce. Alespoň v našich končinách to bezesporu platí. Skvěle chutnají, báječně voní a jsou i hezké na pohled. Můžete je jíst čerstvě utržené, použít je na lahodný koláč, udělat z nich domácí zmrzlinu nebo prvotřídní džem – jako od babičky. Možností je celá řada. Ale to jistě dobře víte. Možná vás však trochu překvapí, že lze jahody využít také jinak, než jen k jídlu. Vážně, je to tak! Hned uvidíte.
Jahody jsou právem považovány za malý „kosmetický zázrak“. Můžete jimi bělit zuby, udělat si z nich peeling nebo třeba masku na posílení vlasů. A faktem také je, že po nich rozhodně nepřiberete, protože jsou z 90 % tvořeny vodou. Jsou tedy vhodné i při dietách. Nesmíte si je ovšem dát s porcí sladké šlehačky, udělat si z nich tiramisu, nebo si je dopřát zapečené v nadýchaném koláči. To dá rozum. No jo, ale kdo by podobné laskomině odolal? Asi málokdo. Ono je to zkrátka těžké. Skvělých jahodových receptů je prostě tolik – a jeden lepší než druhý.
Kdy je sbírat, jak je mýt a jak uskladnit?
Slíbili jsme, že než se dáme do receptů, podíváme se na to, jak se jahody správně sbírají a jak je to s jejich omýváním. Takže?
- Sbírat byste je měli brzy dopoledne – kdy jsou už oschlé, ale přitom ještě celkem chladné. Pokud je včas odnesete domů a dáte někam, kde není teplo, vydrží vám déle čerstvé. Nikdy je netrhejte, když slunce naplno svítí. Brzo by shnily!
- Když je chcete uchovat co nejdéle, trhejte jahody alespoň den či dva předtím, než zcela dozrají. Uložte je opět do chladu a to ideálně do nějaké mělké nádoby.
- Nikdy je nemyjte pod proudem vody – zbavíte je přirozené vůně a částečně nejspíš i chuti. Omývejte je jen zlehka, v nějaké misce, a to nejlépe až těsně před tím, než se do nich budete chtít pustit.
Tiramisu ve skleničce
A nyní konečně několik neodolatelných jahodových pokrmů.
Tiramisu jste už jistě někdy ochutnali. A určitě také dobře víte, že může mít celou řadu podob. My vyzkoušíme jeho jahodovou variantu. Jak také jinak, že? Začneme tedy receptem na jahodové tiramisu ve skleničce. Co budete potřebovat? Na čtyři lahodné dezerty si připravte tyto ingredience:
Na krém: 150 g čerstvého sýru Žervé, kelímek smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, balíček vanilkového cukru
Na dokončení: 8 ks cukrářských piškotů, 2 lžíce likéru (třeba Amaretto), 300 g čerstvých jahod
Postup: Cca 100 g jahod dejte stranou na ozdobu dezertu a 200 g rozmixujte spolu s likérem. Piškoty nalámejte na menší kousky a přelijte je připravenou směsí likéru a jahod. Žervé promíchejte s moučkovým cukrem, šlehačku ušlehejte s vanilkovým cukrem až dotuha a pak zlehka prošlehejte ještě s oslazeným sýrem. Piškoty rozdělte do čtyř skleniček a na stěny každé z nich přitiskněte několik rozpůlených jahod a do mezer mezi nimi naneste připravený krém ze sýra a šlehačky. Vše ozdobte dalšími jahodami a máte hotovo.
Máslové koláčky s crème fraîche
Máte rádi klasické buchty a koláče? S tvarohem či s mákem nebo třeba se švestkami? Nic proti nim, ale zkuste jednou něco trochu jiného. Upečte si máslové koláčky s crème fraîche a jahodami. Nebudete litovat! Potřebovat budete následující ingredience:
Na těsto: 350 g hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, lžíci krupicového cukru, špetku soli, 175 g vlažného másla, 85 g studeného másla, citron
Na dokončení: 220 g crème fraîche nebo husté zakysané smetany, 200 g jahod, moučkový cukr
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Smíchejte mouku a prášek do pečiva, přidejte cukr a sůl a na kostky pokrájené studené máslo. Směs rukama co nejrychleji zpracujte na drobenku. Připravte si vlažné mléko, vmíchejte do něj lžičku citronové šťávy a pak nalejte do drobenky. Směs vypracujte v husté, trochu lepivé těsto. Těsto na vále posypaném moukou ještě krátce propracujte, aby šlo dobře tvarovat. Pak ho roztáhněte na plát o síle cca 3 cm a začněte z něj vykrajovat kolečka o průměru nějakých 5 až 6 cm. Kolečka přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Zbylé těsto použijte také. Pečte asi 10 minut.
Polevu připravíte tak, že nastrouháte citronovou kůru hezky najemno. Do misky vymačkáte lžičku šťávy z citronu a přisypete takové množství moučkového cukru, aby vám šleháním vznikl hustší krém. Upečené koláčky (až vychladnou) rozkrojíte, spodní část potřete crème fraîche a pak přidáte nakrájené jahody. Přiklopíte vrchní část koláčku, nanesete polevu a zlehka posypete citronovou kůrou. Je to jednoduché.
Nepečený jahodový dort
Dorty miluje skoro každý. Podobně jako jahody. Pojďme si tedy připravit jahodový dort. A to takový, který se nemusí péct.
Potřebovat budeme toto: 800 až 900 g jahod, vanilkový pudink, krupicový cukr, dětské piškoty, šlehačku, zakysanou smetanu
Postup: Jahody opláchneme a dáme do hrnce, kde je trochu rozmačkáme. Jahody přivedeme k varu, osladíme podle chuti krupicovým cukrem a přilijeme pudink rozmíchaný asi v 50 ml vody. Krátce povaříme. Po odstavení začneme pudink s jahodami vrstvit do mísy vyložené fólií. Další vrstvu budou tvořit piškoty, potom opět pudink a ještě jednou piškoty. Dort necháme v chladnu ztuhnout. Ozdobíme šlehačkou a dalšími jahodami.
Dobrou chuť!
Štítky
InspiraceMohly by vás zajímat další články
Udělejte si domácí pampeliškový med
Pampeliška lékařská neboli smetanka lékařská je trvanlivá bylina s krátkým jednoduchým oddenkem, který postupně přechází v…
Jak zpracovat jablka, když je úroda více než bohatá? Tyto recepty vás nikdy nezklamou!
Jak zpracovat jablka, jestliže se jich urodilo mnohem víc, než jste schopni zkonzumovat? Sklep je plný a spižírna rovněž? Příbuzným i sousedům jste rozdali...
Skořice voní, chutná i léčí. Jen ji musíte umět co nejlépe využít
Že je skořice koření, které příjemně voní i chutná, to ví díky jablečnému štrúdlu nebo vánočnímu punči zřejmě naprostá většina z nás...
Zkoušíte pěstovat jahody, ale nedaří se? Poradíme vám, co dělat, aby úroda stála za to!
Pěstujete jahody, ale příliš se vám nedaří? Na bohatou úrodu zkrátka čekáte marně? Pokud nevíte, jak na to, nevadí! Máme pro vás pár osvědčených tipů...