Velikonoční beránek 3x jinak – recepty, které prostě musíte vyzkoušet!
Velikonoční beránek je samozřejmou součástí svátečního stolu. Nemůže na něm chybět podobně jako mazanec, speciální nádivka nebo celá řada nejrůznějších pokrmů, jejichž základem jsou vejce. S tím bude asi většina z vás souhlasit. A protože je beránek jedním z velikonočních symbolů už celá staletí, jistě nikoho nepřekvapí, že se připravuje v mnoha rozmanitých variantách. Receptů, podle kterých tuto oblíbenou velikonoční dobrotu lidé pečou, jsou přinejmenším desítky. Je jich tedy tolik, že je ani při nejlepší vůli není možné všechny vyzkoušet.
Některé z receptů jsou však přece jen výjimečné. A právě takové vám dnes nabídneme. Třeba si mezi nimi najdete svého „favorita“, který se začne na vašem svátečním stole objevovat více méně pravidelně. Kdo ví?
Velikonoční beránek jako symbol nevinnosti
Velikonoce si zřejmě nedovedeme představit bez nejrůznějších dobrot. A většinu z těchto svátečních pokrmů si dopřáváme už celé věky. Jsou v našich končinách zkrátka považovány za tradiční. Faktem ale je, že se nám nabízí i řada takových laskomin, které sem doputovaly ze zahraničí. A s těmi se zpravidla setkáme jen při návštěvě v rodinách cizinců, kteří se u nás usadili. Řecký dezert Tsoureki, italský koláč Pastiera Napoletana nebo mexický chléb plněný pudinkem, skořicí a sýrem, který se jmenuje Capirotada. To jsou jen některé z nich.
A co takový beránek? S ním je to jiné. Je totiž naprostou klasikou jak v našich domácnostech, tak i u mnoha cizinců. Víte ale, proč tomu tak je? Z jakých důvodů se stal jedním ze symbolů velikonočních svátků, na který lze narazit v podstatě ve všech koutech světa? Že nevíte? A přitom je to prosté. Velikonoce jsou přece svátky znovuzrození Ježíše Krista - našeho Spasitele, který je pro svou morální čistotu často označován jako beránek boží.
Beránek na našem stole tedy symbolizuje právě onu nevinnost a mírnost, kterou v každodenním životě někdy tolik postrádáme. A teď už konečně k receptům!
K obvyklým surovinám přidejte banán!
Jak jsme už řekli, některé z velikonočních receptů jsou považovány za klasické, zatímco jiné voní tak trochu exotikou. Pokud dáváte přednost prověřeným pokrmům, asi není co řešit. Chcete-li však okusit něco nového, máme pro vás pár tipů! Než se dáte do pečení beránka, můžete si připravit německou kerblíkovou polévku, jehněčí na víně na řecký způsob nebo třeba ukrajinský mazanec zvaný paska. Určitě to zvládnete!
A nyní je tu první z poněkud netradičních receptů a sice „banánový beránek“. Co na něj budete potřebovat? A jaký je postup?
Suroviny: 250g cukru, 250g tuku, 250g polohrubé mouky, 250g banánu, 4 vejce, 1 vanilinový cukr, 1 prášek do pečiva
Postup: V míse utřete tuk s cukrem a vmícháte vaječné žloutky. Přidáte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozmixovaný banán. Z bílků vyšleháte sníh a ten přidáte do připravené směsi. Zlehka promícháte a nalijete do připravené (tukem vymazané a moukou vysypané) formy. Beránka upečete ve středně vyhřáté troubě. Vylepšit ho můžete čokoládovou polevou, ale nutné to není.
Ořechy a rozinky naložené v portském
Milujte velikonoční dobroty? A rádi je také připravujete, abyste se mohli kochat tím, jak si na nich pochutnávají ostatní? Výborně! Pokud nepatříte k odpůrcům „kuchyňských“ experimentů, můžete rodině nebo svým známým nabídnout poněkud méně tradičního beránka. Beránka s ořechy a rozinkami nakládanými v portském víně.
Suroviny: 250g hladké mouky, 140g másla, 200g třtinového cukru, 100g vlašských ořechů, 100ml polotučného mléka, 4 vejce, 50g rozinek, trochu portského, prášek do pečiva (ca 2 lžičky), špetku soli, mletou vanilku + tuk a mouku do pečící formy
Postup: Alespoň 24h předem naložíte rozinky do portského. Další den vyšleháte máslo s 2/3 cukru a za stálého šlehání přidáváte vaječné žloutky. Troubu vyhřejete na nějakých 175°C a formu vymažete tukem a vysypete moukou. Do vyšlehaného krému přidáte mleté ořechy, mouku, prášek do pečiva, mléko, vanilku a rozinky. Portské rozhodně nevylévat! Přidáte ho do těsta. Z bílků se špetkou soli ušleháte sníh a vmísíte do něj poslední 1/3 cukru. Vše důkladně vyšleháte! Sníh vmícháte do těsta a těstem naplníte formu. Na upečení beránka by mělo stačit zhruba tři čtvrtě hodiny.
Máte rádi švestková povidla?
Banánový beránek vás příliš nenadchl? A lahev portského se vám ve sklepě objevit nedaří? Nic se neděje! Můžete vyzkoušet třetí z netradičních receptů. Ale jen v případě, že máte doma švestková povidla! Povidlový beránek se bez nich totiž neobejde!
Suroviny: 200g moučkového cukru, 300g hladké mouky, 150g švestkových povidel, 5 lžic oleje, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 2 vejce, 4dcl mléka, lžička mleté skořice, trocha citronové kůry
Postup: Olej, vejce a cukr důkladně vyšleháte, přisypete nastrouhanou citronovou kůru a skořici, přidáte povidla a pokračujete ve šlehání, až se vše perfektně propojí. Do misky dáte sodu, kakao a mouku a promícháte. Směs přidáte do vyšlehané hmoty, přilijete mléko a vše vypracujete v těsto, kterým naplníte formu (jako vždy vymazanou tukem a vysypanou moukou). V troubě zahřáté na 180 °C se beránek upeče za půl hodinky. Až bude hotový, můžete ho vylepšit citronovou polevou nebo moučkovým cukrem.
Štítky
InspiraceMohly by vás zajímat další články
Velikonoční zvyky v zemích blízkých i vzdálených
Velikonoční zvyky a tradice jsou s oblibou udržovány v celé řadě zemí a to takřka bez ohledu na fakt, na který z obydlených kontinentů právě...
Tradice velikonočních svátků
Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem všech křesťanů. Zajímavé je, že nemají nijak pevně stanovené datum. Podle naší západní křesťanské…
Velikonoční vejce lze ozdobit na mnoho způsobů, to jistě víte. Tušíte ale, jak tradice krášlení vajíček vznikla?
Zdobení velikonočních vajec je jednou z nejstarších tradic, na které můžete na světě narazit. Přestože jde o zvyk, který je dnes považován za ryze křesťanský...
Vychutnejte si velikonoční dobroty!
Velikonoční svátky patří k neoblíbenějším částem roku. Jak asi tušíte, v našich krajích jsou populárnější už pouze Vánoce. Kromě celé řady tradičních záležitostí...