Grilovací sezona je v plném proudu. Naučte se užitečné triky, vyzkoušejte skvělé recepty!

Grilovací sezóna je v plném proudu. To jste už nejspíš zaznamenali. A asi také víte, že Češi grilování vyloženě milují. V posledních letech se stalo tak trochu národním sportem. Grilovačku s rodinou či s přáteli si nechá ujít opravdu jen málokdo. Zdaleka ne každý ale ví, jak na to, aby bylo maso správně propečené, zelenina co nejlahodnější a sýry právě tak akorát. Pokud v „grilovacím“ umění trochu tápete, nevadí. Máme pro vás pár praktických rad a tipů, které z vás udělají profesionála. A přidáme i dva recepty, které můžete vyzkoušet třeba hned o příštím víkendu.

Griluje celý svět
Grilování je populární skoro všude. S trochou nadsázky lze říci, že griluje celý svět. Lahodné pokrmy si takto připravují Američané, Britové i Australané, Italové, Argentinci i Brazilci. Pozadu nezůstávají Číňané, Japonci a ani obyvatelé řady arabských zemí. A jak už bylo řečeno, u grilu trávíme stále více volného času také my. Ano, Češi grilují hodně a rádi.
Chutě jednotlivých národů se sice v některých ohledech liší, a to mnohdy i citelně, ale díky tomu, že spousty lidí cestují napříč planetou a navíc „žijí“ i na sociálních sítích, se i geograficky značně vzdálené kuchyně vzájemně inspirují a do jisté míry také prolínají. Steak, který ochutnáte na grilovačce v sousedním Německu, se proto může hodně podobat steaku, jaký jste okusili na dovolené v Mexiku či u již zmíněných „protinožců“. Tak to zkrátka je. Ale nebojte se. Řada regionálních „kulinářských“ odlišností stále ještě existuje. Naštěstí. Bez pestré škály chutí a různých způsobů přípravy by grilované pokrmy poněkud ztratily na přitažlivosti. Nemyslíte?
A teď už pár užitečných tipů.

7 rad a triků, které z vás udělají mistra grilu
Už se těšíte na další grilovačku? A přemýšlíte, co by se na vašem kulinářském umění dalo ještě vylepšit? Uvažujete, jak se vyhnout chybám a připravit maso, zeleninu i sýry tak, aby se po nich jen zaprášilo? Tak dávejte pozor! Tady jsou slíbené triky a nějaké ty „zlepšováky“, které z vás udělají skutečného mistra:
1. Kvalita především
Máte rádi kvalitní jídlo? Zřejmě ano. A u grilování na kvalitě surovin opravdu záleží! Než v obchodě sáhnete po klobásách, ujistěte se, že jsou napěchované masem. Nejrůznější náhražky v podobě mouky, sóji či separátu do kvalitních klobás a párků nepatří. Ošizený výrobek při grilování určitě neobstojí. Neváhejte si trochu připlatit. Dává to smysl. Anebo si klobásky rovnou vyrobte sami.
2. Rozpalte to a maso hlídejte!
Opékali jste maso na vlažném grilu? A výsledek za moc nestál? Není divu. Aby se vám nevypekla šťáva, musíte gril nejdřív pořádně rozpálit. Maso se pak hezky zatáhne a o šťávu nepřijdete. Maso ale žáru vystavte jen na okamžik a pak ho odsuňte na okraj grilu, kde se zvolna opeče. Připravujete steak a chcete si pochutnat, jenže nevíte, kdy bude tak akorát? No, do masa určitě nepíchejte, abyste zjistili, zda je uvnitř hotové. Drahocenná šťáva by z masa nejspíš vytekla. Raději se spolehněte na to, že středně silný steak je třeba dělat tak 4 až 5 minut. Z každé strany, to se rozumí!

Vezměte kus masa a sáhněte po správném oleji!
Při grilování záleží jak na velikosti masa, tak na správně zvoleném oleji. Sami uvidíte.
3. Chce to pořádný kus masa!
Připravujete maso? Zapomeňte na tenké plátky! Pro tenoučký steak není na grilu místo! Chce to pořádný kus masa. Jen si musíte ohlídat čas potřebný k přípravě takové „flákoty“, aby se optimálně propekla. Pro jehněčí a hovězí nebo i pro takovou vepřovou panenku je nejlepší zvolit způsob přípravy „rare“ – čili udělat tzv. krvavý steak. Maso bude mít výraznou a silnou chuť. Ovšem pouze tehdy, pokud bylo kvalitní. Steak uděláte zprudka a jen krátce. A naopak kuřecí dělejte vždy tak, aby bylo dokonale propečené. Neboli „well done”! Syrové kuře může být zdraví nebezpečné!
4. Který olej ano a který ne?
Chcete vědět, které oleje jsou vhodné ke grilování a které ne? Pokud jde o oleje olivové, měly by být rafinované nebo z pokrutin. Kvalitní, třeba extra panenský, vám moc dobře neposlouží. Má totiž nízký bod kouřivosti, takže se brzy přepálí. Velmi vhodný je olej rýžový. Nic nezkazíte olejem ze slunečnic ani olejem řepkovým. Grilovat však můžete i na vepřovém sádle. Klidně to zkuste.

Hotové maso si musí odpočinout, kuře dělejte s kůží
Maso a zase maso. Ještě nemáte dost? Tak čtěte dál.
5. Hotové maso nechte odpočinout
A jsme zpět u masa. Při grilování jistě báječně voní a většina strávníků se už nemůže dočkat až dostane na talíř svůj kousek. Přesto nespěchejte. Po grilování nechte maso pár minut tzv. dojít. Než se do něj pustíte, nechte ho chvíli odpočinout. Všechny chutě se díky tomu důkladněji propojí.
6. Kuře jedině s kůží
Když už jsme zmínili kuřecí maso, je nutné zdůraznit, že na grilu ho musíte dělat vždy s kůží, která pomůže masu uchovat šťávu. A jak už jsme řekli, mělo by být „well done“, ale to obvykle netrvá moc dlouho. Kuře má také jednu nespornou výhodu, a sice tu, že jde o maso s neutrální chutí, takže ho lze připravovat na mnoho způsobů. Můžete ho zkrátka ochutit, jak je vám libo.

Zkusíte papriky, cukety nebo snad chřest?
Konečně zelenina!
7.Grilovaná zelenina je luxusní
Maso se vám už přejedlo? Nevadí! Grilovaná zelenina může být luxusním pokrmem. A to téměř jakákoliv. Na grilu se nejčastěji objevují papriky, cukety nebo lilek. Zkusit můžete jarní cibulky nebo chřest. Houby sice nejsou zelenina, ale na grilu mají také svoje místo. Tak si nějaké opatřete. Zeleninu i houby můžete opékat samostatně nebo jako špíz. Menší kusy zeleniny připravujte celé a ty větší trochu nakrájejte. Ale příliš drobné či tenké kousky vám budou k ničemu. Žár je obvykle zničí.
A teď dva jednoduché recepty!
Receptů, které jsou stvořeny pro grilování, je všude spousta. Některé jsou dobré, jiné by chtěly vylepšit. A je i dost takových, s nimiž neradno ztrácet čas. Dva tipy, které vám teď nabídneme, ale určitě vyzkoušejte. Jsou to delikatesy!

Steak z hovězího pupku neboli flank steak
Hovězí pupek je jedním z nejlepších kusů masa pro přípravu steaku. Právě proto po něm sáhneme. A také nebudeme plýtvat zbytečnými přísadami. Maso je totiž opravdu mimořádně chutné a byla by škoda jeho chuť něčím „přerazit“. Stačit bude jen sůl, dobrý olej a trocha steakového koření.
Suroviny: 200 g hovězího pupku, olej, hrubá sůl, klasické koření na steaky a jako příloha kvalitní chléb a trocha čerstvé zeleniny (křupavý salát, rajčata atd.)
Příprava: Maso vyndejte z lednice cca 20 minut předem, ať získá „pokojovou“ teplotu. Steak osušte papírovou utěrkou. Rozpalte gril naplno, maso zlehka potřete olejem, osolte, přidejte koření a postupně opečte z obou stran. Běžně doporučovaných 5 minut nemusí stačit – maso z pupku je sice skvělé, ale bývá trochu tužší. Řiďte se proto jak pohledem, tak tuhostí masa (stiskněte steak třeba grilovacími kleštěmi).

Grilovaný chřest ve slanině
Tohle je delikatesa. Zelený chřest hezky zabalený do slaniny. Uvidíte, jak křupavá to bude pochoutka.
Suroviny: svazek zeleného chřestu, 200 g anglické slaniny (plátky), 2 polévkové lžíce olivového oleje, stroužek česneku, čerstvě namletý pepř a 1 zeleninový bujón.
Příprava: Chřest pečlivě omyjte, odstraňte tuhé konce a případně i oloupejte spodní část stonku. Do hrnce s vodou dejte zeleninový bujón a přiveďte k varu. Teprve potom přidejte chřest. Povařte tak 6 až 8 minut. Pak na talíř rozložte plátky slaniny, osolte a opepřete. Slaninou omotejte chřest (nejprve ho nechte vychladnout) a spojte konce slaniny třeba párátkem. V misce si připravte směs olivového oleje s utřeným česnekem. Obalený chřest směsí potřete a opečete na rozpáleném grilu. Pečte tak dlouho, dokud nebude slanina křupat. Maximálně však 10 minut. K opečenému chřestu si dopřejte svůj oblíbený dip a nějaké pečivo. Trocha čerstvé zeleniny jako příloha také neuškodí.
Dobrou chuť!
Štítky
InspiraceMohly by vás zajímat další články
Jak skladovat koření a bylinky pro vaši kuchyň?
Chcete doma skladovat koření a bylinky takovým způsobem, aby si tito užiteční kuchyňští pomocníci zachovali co nejvíce ze svých žádoucích...
Grilování na dřevěném uhlí se zkrátka nic nevyrovná!
Grilování na dřevěném uhlí je jednoduše klasika a pokrmům takto připraveným se vyrovná jen máloco. To vám jistě z vlastní zkušenosti potvrdí nejeden váš známý.…
Domácí uzené maso je bezkonkurenční lahůdka, musíte ale vědět, jak na to!
Milujete uzené maso a chtěli byste ho mít ve spíži vždy dostatek? Rádi byste si na něm pochutnali, kdykoliv se vám zamane? Splňte si svůj „labužnický“ sen...
Ty nejlepší recepty na zimu aneb Pokrmy a nápoje, které vás spolehlivě zahřejí
Hledáte nějaké recepty na zimu? Máte štěstí! Pokrmů a nápojů připravovaných ze surovin, které vás v chladných měsících spolehlivě zahřejí, rozhodně není málo. Jídla, která vám dodají tolik potřebnou energii a jsou přitom velice chutná...