Vánoce se pomalu ale jistě blíží. Přichází čas klidu, míru a pohody. Příjemné dny, ve kterých se scházíme s rodinou a přáteli, dáváme si nejrůznější dárky, zdobíme stromek a udržujeme rozmanité zvyky a tradice. Zkrátka si užíváme tu pravou sváteční atmosféru. Co by to ale bylo za svátky, kdyby na stole chyběly nějaké ty nevšední dobroty? Třeba lahodné vanilkové rohlíčky, nadýchaná vánočka nebo domácí vaječný likér. Prostě laskominy, na které jsme o Vánocích zvyklí a bez nichž si už závěr roku obvykle ani nedovedeme představit. A přestože jde většinou o takové dobroty, kterým nelze vůbec nic vytknout, nemusí být někdy na škodu menší změna.
Co takhle zkusit třeba léty prověřený recept trochu upravit? Prostě jenom tak, abyste zjistili, zda nebude „staré“ cukroví s novou ingrediencí přece jen o něco lepší? A připravit si lze koneckonců i něco docela nového. Zkrátka můžete vyzkoušet recept, o kterém jste dosud ještě vůbec neslyšeli. Máte zájem?
Bohatý sváteční stůl
Vánoční svátky patří k nejoblíbenějším částem roku. Platí to pro celý křesťanský svět. Způsoby, jakým vánoce lidé v různých koutech planety slaví, bývají rozmanité. O tom není pochyb. V jednom se však zcela jistě podobají. A sice v tom, jak bohatý a pestrý je téměř každý sváteční stůl. Ryby a zvěřina, speciální druhy pečiva, rozmanité likéry a samozřejmě bezpočet druhů sladkostí. Každý člověk si přitom obvykle najde to své. Někdo se těší na vanilkové rohlíčky, někdo na cukroví slepované ovocnou marmeládou nebo na domácí vánočku plnou rozinek. Jiný se nemůže dočkat smaženého kapra se salátem a někomu dalšímu se už od podzimu sbíhají sliny na vaječný koňak nebo na jiný vánoční likér.
A věřte nebo ne, ale najde se mezi námi také dost lidí, kteří při této příležitosti rádi experimentují. Zkrátka se pokoušejí „zaběhnuté“ recepty všemožně vylepšit a často dokonce vymýšlejí pokrmy či nápoje zcela nové. Ostatně, na pár jednoduchých inovací se teď můžete spolu s námi podívat.
Variace na klasiku
Není pochyb o tom, že vanilkové rohlíčky jsou v našich končinách naprostou vánoční klasikou. Jistě nenajdete nikoho, kdo by je alespoň čas od času neochutnal a faktem je, že většina z nás je jednoduše miluje. A přesto nemusí být na škodu, když takové sváteční rohlíčky jednou upečete trochu jinak. Třeba podle nejstaršího receptu, ve kterém prý nikdy nechyběly mandle:
Mandlové rohlíčky
- na těsto si připravte 200 g másla, 240 g hladké mouky, 100 g loupaných mletých mandlí, 70 g moučkového cukru, žloutek a lžičku prášku do pečiva a na obalení rohlíčků směs moučkového a vanilinového cukru
- mouku smícháte s práškem do pečiva, přidáte měkké máslo, mandle, žloutek a moučkový cukr. Ze všeho vypracujete těsto, které necháte cca 60 minut v chladu odležet. Pak těsto necháte opět zahřát na pokojovou teplotu a připravíte si z něj několik válečků. Ty pak nakrájíte na menší kousky a z nich vytvarujete rohlíčky. Mandlové rohlíčky pečte zhruba 10 až 12 minut a to v troubě vyhřáté na 170 až 180 °C. Čerstvě upečené cukroví obalte ve směsi vanilinového a moučkového cukru
Oblíbené kokosové kuličky
Kdo nosí vánoční dárky, sice není tak úplně jisté, a můžeme o tom vcelku dlouho diskutovat. Ale na tom, že kokosové kuličky jsou z tzv. nepečeného cukroví zřejmě nejoblíbenější, se nejspíš shodneme. Najdete je téměř na každém českém vánočním stole. A co takhle připravit si je jednou třeba s vaječným likérem? Jak na to? Zkuste to takhle:
Kokosové kuličky s vaječným koňakem
- budete potřebovat 200 g jemně blanšírovaných mandlí, 200 g strouhaného kokosu, 120 g kokosové pasty, 120 ml vaječného koňaku a cca 8 polévkových lžic rýžového sirupu. Další strouhaný kokos (nebo kakao) si připravte na obalení kuliček a chcete-li, nachystejte si také pár rozinek
- kokosovou pastu rozpustíte v teplé vodě, přidáte rýžový sirup a vaječný koňak. Vše důkladně promícháte! V misce smícháte kokos a mleté mandle, přidáte připravenou tekutou směs a vše zpracujete v těsto, ze kterého vytvarujete kuličky, do nichž můžete vždy vložit jednu nebo dvě rozinky. Hotové kuličky obalte dle chuti buď ve strouhaném kokosu, nebo v kakau
Máte rádi vánočku?
Máte rádi vánočku? Není divu. Lahodné sladké pečivo s rozinkami a mandlemi chutná téměř každému. A protože je tu vánočka s námi už stovky let, je pochopitelné, že se ji lidé pokoušejí nejrůznějšími způsoby vylepšit. Například takto:
Vánočka s kořením
- na vánočku si připravte mléko, 0,5 kg hladké mouky, 100 g cukru, vejce, žloutek, máslo, lžičku droždí a balení vanilkového cukru a na její ochucení rozinky, mandle a trochu kurkumy, vanilky a mletého hřebíčku
- z cukru, droždí a trochy mléka připravíte kvásek, který nalijete do mouky. Přidáte vejce, žloutek, rozpuštěné máslo a všechny zbývající ingredience. Vypracujete těsto, které necháte v teple vykynout. Rozdělíte ho na devět dílů, vyválíte v copy a spletete ve vánočku, kterou potřete rozpuštěným máslem a upečete dozlatova
Připravte si netradiční vaječný likér
K vánočním svátkům pochopitelně patří i nějaký ten alkohol. Pokud ho není moc, rozhodně není na škodu. V našich končinách si získal mimořádnou oblibu vaječný koňak. Nápoj, jehož původ je poněkud nejistý, ale který chutná skoro všem. Klasický „vaječňák“ tedy nepochybně znáte, ale co si ho letos připravit poněkud méně tradičním způsobem? Třeba takhle:
Netradiční vaječný likér
- opatřete si 6 dl bourbonu, 1 dl kořeněného bylinného likéru, 3 dl smetany na šlehání, 2 dl kondenzovaného mléka, 3 dl 12 % smetany, 4 dl plnotučného mléka, 8 vaječných žloutků, 20 g skořicového a 20 g mandlového cukru, 150 g cukru krystal
- mléka a smetany smícháte v hrnci, pomalu zahřejete a lehce povaříte. V misce smícháte žloutky s veškerým cukrem, přilijete trošku povařeného mléka se smetanou a neustále mícháte! Takto připravenou směs pak nalijete do hrnce k ostatnímu mléku a opět mícháte, aby se chutě důkladně propojily. Teprve nyní přimícháte veškerý alkohol a máte hotovo. Vánoční likér můžete pít hned nebo až vychladne. To už záleží jen na vás!
Opilé švestky a zmrzlinové větrníčky
Přestože máme úžasných vánočních dobrot k dispozici tolik, že si každý přijde na své, určitě neuškodí, když občas někdo vyzkouší i něco nového. Znáte opilé švestky? A co takhle vánoční větrníčky plněné smetanovou zmrzlinou? Ne? Tak se podívejte, jak je příprava těchto laskomin jednoduchá:
Opilé švestky
- nachystejte si sušené švestky, loupané mandle, rum a čokoládu na vaření
- švestky máčíte dva týdny v rumu. Po vyjmutí z rumu do každé švestky vložíte mandli (jako pecku). Pak rozpustíte čokoládu a švestky v ní obalíte. Necháte je ztuhnout a sváteční pochoutka je na světě!
Zmrzlinové větrníčky
- sežeňte si dva balíčky ruské smetanové zmrzliny, 50 g másla, 150 g kvalitní polohrubé mouky, 200 ml mléka, 3 vejce a špetku soli
- osolené mléko s máslem přivedete k varu, přisypete do něj mouku a mícháte, dokud nevznikne těsto. Až těsto vychladne, zapracujete do něj vajíčka. Pak jím naplníte cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem vytvarujete větrníčky. Pečete je v troubě předem vyhřáté cca na 220 °C a to až do okamžiku, kdy začnou růžovět. Pak teplotu snížíte a větrníčky už pouze „dosušíte“. Až vychladnou, podélně je rozkrojíte a naplníte smetanovou zmrzlinou. Uložíte je do mrazáku a opět vyndáte jen pár minut před zamýšlenou konzumací.
Štítky
InspiraceMohly by vás zajímat další články
Vánoční jídla, která možná ještě neznáte
Typická vánoční jídla se celkem často liší podle toho, do které země zavítáte, to je pochopitelné. Jednou věcí si však můžete být jisti....
Už jste si vybrali vánoční stromek?
K vánočním svátkům patří především ozdobený stromek. Tato tradice se alespoň v našich krajích udržuje již od 19. století a jen málokdo si…
Sváteční přípravy
Většina z nás dobře ví, že pro příjemné prožití Vánoc je nejdůležitější hlavně klid a jakýsi pořádek v duši. Je-li řeč o pořádku v bytě, na…
Vánoční tradice – znáte je dobře?
Vánočních tradic, které jsou s blížícími se svátky neodmyslitelně spojeny, je celá řada. Od zdobení stromku a pečení vánočního cukroví, přes…
Oslavy Vánoc v cizině se od těch našich často liší. Jak si tyto svátky užívají lidé třeba v Austrálii nebo v takovém Japonsku?
Každoroční oslavy Vánoc jsou už za dveřmi. Lidé se snaží vymyslet, čím by obdarovali své nejbližší, vybírají stromek a pečou cukroví...
Víte, kdo nosí vánoční dárky? Ježíšek, Děda Mráz nebo snad hodní skřítci?
Vánoce se bez dárků jednoduše neobejdou. V tom mají jasno zejména děti a to po celém světě. Už je to tak. Tradice je jednou tradice a dodržovat by se měla...